Dag van het Veilige Magazijn 2024

Aan de slag met onveilig gedrag

woensdag 27 maart 2024 | Zoetermeer

AANMELDEN RESERVELIJST

‘Elke dag een beetje veiliger’

Hoe stimuleer je veilig gedrag op de werkvloer en ontwikkel je een veiligheidsaanpak met impact? Ga actief aan de slag met het aanpakken van onveilig gedrag op de werkvloer. Gedragsbioloog Patrick van Veen vertelt je wat we kunnen leren van ‘apenstreken’ om mensen veiliger te laten werken. Ook kun je je via diverse workshops laten informeren en inspireren door experts en vakgenoten met verhalen uit de praktijk.

Elke dag een beetje veiliger

Laat je informeren en inspireren door experts en andere ondernemers op het gebied van gezond en veilig werken. De Dag van het Veilige Magazijn staat volledig in het teken van ‘elke dag een beetje veiliger’.

Persoonlijk programma

Ieder magazijn heeft eigen uitdagingen rondom gezond en veilig werken. In 2024 staat ‘aanpakken van onveilig gedrag’, in combinatie met de juiste processen en technieken, centraal. Je volgt 2 workshops die het beste passen bij jouw magazijnuitdaging(en). Je krijgt direct toepasbare tips om het morgen weer iets veiliger te maken.

Tips en handvatten

Na het evenement weet je wat je morgen kunt doen om jouw magazijn, opslag of distributiecentrum veiliger te maken. Je hebt concrete tips en adviezen opgedaan met antwoord op de vraag: hoe maak/verbeter ik mijn veiligheidsaanpak met impact?

AANMELDEN RESERVELIJST

Programma

09.00 uur Ontvangst en registratie
09.30 uur Welkomstwoord en introductie
09.45 uur Keynote ‘Apenstreken’ door gedragsbioloog Patrick van Veen
11.00 uur !! PAUZE !!
11.30 uur Workshopronde 1
12.30 uur !! LUNCH !!
13.15 uur Keynote ‘Een dag uit het leven van een inspecteur’ door NLA
14.00 uur !! PAUZE !!
14.30 uur Workshopronde 2
15:30 uur Wrap-up en afsluiting
15.45 uur Einde evenement
AANMELDEN RESERVELIJST

Keynotes & workshops

Laat je informeren en inspireren door experts en koplopers op het gebied van gezond en veilig werken

En nog veel meer…

Inhoud

Keynote

Wat kunnen we leren van het gedrag van apen om de veiligheid in het magazijn te vergroten? Gedragsbioloog Patrick van Veen opent het evenement met een keynote over ‘apenstreken’. Al jarenlang onderzoekt hij het gedrag van apen. Al die opgedane kennis kan ook worden aangewend om mensen veiliger te laten werken, bijvoorbeeld in een magazijn. Van Veen: “Je moet het gedrag van mensen proberen te begrijpen voordat je het gaat beïnvloeden. Bedrijven zijn vaak heel goed in het bedenken van regels en voorschriften. Daar hoort een stap aan vooraf te gaan: bedenk eerst eens waarom mensen níet veilig werken.” Op een inspirerende wijze neemt Van Veen je mee via ‘zijn apenwereld’ richting de magazijnwereld.

Gedragsbioloog Patrick van Veen (1970) is schrijver, trainer, keynote-spreker en onderzoeker. Vanuit zijn veelvuldige achtergrond adviseert hij ondernemingen en probeert hij mensen iets te leren over ons oergedrag. In de media is hij te zien als bioloog en match expert in het RTL4 / Videoland programma Married at First Sight. Hij is regelmatig te zien en te horen op TV en radio als gedragsdeskundige.

We vinden het allemaal belangrijk dat een magazijn veilig is. Toch gebeuren er relatief veel ongelukken. Hoe kan dat? En welke risico’s lopen magazijnmedewerkers nog meer? De Nederlandse Arbeidsinspectie vertelt je over hun werkwijze en hoe de werkdag van een inspecteur eruitziet.

Door Ingeborg Maas (arbeidsinspecteur), Laurens Janssen (arbeidsinspecteur) en Vera Janssens (projectleider)

Workshops

Bij Pon Logistics is veiligheid een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Van werkvloer tot management, iedereen draagt bij aan een veilige werkomgeving. We stimuleren proactief risicobewustzijn en actieve betrokkenheid bij veiligheidsmaatregelen. Als er iets gevaarlijks of onveiligs wordt waargenomen, is het belangrijk dat collega’s elkaar aanspreken.

Maar hoe kunnen we gezamenlijk met teamleiders, preventiemedewerkers en HSE’ers eigenaarschap creëren bij medewerkers in het magazijn, tot aan de directie? En hoe zorgen we ervoor dat (bijna) incidenten adequaat worden opgevolgd? Pon Logistics gebruikt voor de ondersteuning van deze processen hiervoor de slimme software Zenya van Infoland.

In deze workshop deelt Coördinator HSE Maarten Dekker (Pon Logistics), samen met Susanne van Dijk van Infoland zijn bevindingen. Je gaat naar huis met belangrijke tips en inzichten over het gezamenlijk creëren van een veilig magazijn.

Over Pon Logistics

Pon Logistics verzorgt de logistiek van alle Pon bedrijven. Van een e-bike tot een aan een fietshelm, van een liter motorolie of batterij, tot aan een nieuwe auto af fabriek. Graag delen wij onze kennis en helpen wij ook bedrijven van buiten, met logistieke vraagstukken. Met ruim 650 medewerkers verdeeld over 5 vestigingen bieden wij het logistieke totaalconcept.

Over Infoland

Infoland is ontwikkelaar van Zenya: slimme kwaliteits-, veiligheids- en risicomanagementsoftware. Met onze software laten wij al 25 jaar organisaties en hun medewerkers beter presteren. Dit doen we met 120+ medewerkers. Zenya maakt je werk leuker, efficiënter en veiliger.

Hoe vergaat het een familiebedrijf dat groter en groter wordt, dat gewend is hard te werken, geld te verdienen en klaar te staan voor haar klanten, in de transitie naar een veilige(re) werkomgeving? Hoe verhouden de logische stappen zich tot de diverse angsten die bij dit veranderingsproces horen?

Verandering en met name de angst ervoor is universeel, zeker als je het hebt over onderwerpen waarvan de ‘opbrengst’ niet direct zichtbaar is, of zelfs: wordt. Logicall zit middenin dat proces en heeft geen universele oplossingen, maar wel haar ervaringen te delen aan de aanwezigen. Frank de Ron, Facility Manager bij Logicall, geeft je concrete tips en adviezen uit de praktijk.

Over Logicall SCS

Logicall biedt klanten een One Stop Shop-concept. In onze Europese magazijnen en Technische Service Centra combineren we logistieke disciplines op het gebied van internationaal voorraadbeheer, distributie, opslag, hoogwaardig beveiligd transport, installatie op locatie, orderverwerking en productconfiguratie, Value Added Logistics-diensten, technische logistieke diensten en nog veel meer.

Robotisering, cobots, slimme sensoren, virtual reality en andere technologische ontwikkelingen maken het werk niet alleen efficiënter, maar vaak ook veiliger. Tenminste, als je de juiste technologie selecteert die past bij je bestaande magazijnprocessen en je medewerkers meeneemt in het hele proces: van keuze en implementatie tot borging. 

In deze workshop bespreken we bestaande en nieuwe technologieën die magazijnen veiliger maken. Daarna bedenk je in groepsvorm hoe je deze technologieën kunt gebruiken in het magazijn. Samen met andere deelnemers zet je de voor- en nadelen van verschillende technieken op een rij en impact die dit heeft op medewerkers. Arjen Lagerweij, bedrijfsadviseur bij evofenedex, helpt je bij de stappen die je samen met je medewerkers kunt nemen: van het kiezen van de juiste techniek tot het veilig gebruiken ervan in het dagelijkse werk.

Over evofenedex

evofenedex is een ondernemersvereniging op het gebied van handel en logistiek. We helpen onze leden onder meer met het verbeteren van de veiligheid in magazijnen en distributiecentra. Dit doen we vanuit de visie van de Code Gezond en Veilig Magazijn, waar we samen met BMWT de initiatiefnemers van zijn. Deze visie focust zich op hotspots en aandachtgebieden in het magazijn en biedt adviezen en mogelijke oplossingen waarbij de onderdelen mens, proces en techniek in balans zijn.

In de afgelopen jaren is LKQ enorm gegroeid in Nederland. Maar groeien gaat niet zonder slag of stoot. Het kan pijn doen maar tegelijkertijd ook ontwikkeling met zich meebrengen. In ons groeiproces lopen we tegen veiligheidsuitdagingen aan waarvan we geloven dat die niet uniek zijn, maar daardoor het groeiproces niet per se eenvoudiger maken.

Enid Bergval, regionaal hoofd Health, Safety & Environment, ziet ook de kansen op het gebied van veiligheid die groei met zich meebrengt. Zij spart graag met de je over hoe LKQ deze kansen (denkt te gaan) benutten. “We geloven dat we uniek zijn in wat we aanbieden, maar niet waar we tegenaan lopen in ons streven om het veiligste magazijn te zijn”.

In deze workshop krijg je een inkijkje in de kansen en uitdagingen die groeien en tegelijkertijd streven naar een hoog veiligheidsniveau met zich meebrengt en ontvang je tips en tools die je kunt toepassen op jouw eigen praktijksituatie.

Over LKQ Fource

LKQ (Leadership, Know-how, and Quality) is een toonaangevende leverancier van aftermarket-, speciale bergings- en gerecyclede auto-onderdelen voor de reparatie en accessoires van voertuigen, met activiteiten in Noord-Amerika, Europa en Taiwan.

Tijdens deze interactieve workshop laat Dymphna van Loon-Steur, senior account-specialist bij Tempo Team, je ontdekken hoe werkplezier de sleutel kan zijn tot een veiligere werkomgeving binnen jouw organisatie. We leren  door middel van praktische voorbeelden en discussie – hoe een positieve en plezierige werkcultuur niet alleen de betrokkenheid en productiviteit van medewerkers verbetert, maar ook de veiligheid bevordert.

Je gaat naar huis gaan met de middelen, inspiratie en motivatie om positieve veranderingen aan te brengen in de werkomgeving van jouw organisatie, wat uiteindelijk zal leiden tot een productievere en plezierigere én veiligere werkcultuur.

Over Tempo Team

Als de nummer één uitzender in de logistiek begrijpen we de dynamiek van de logistieke sector als geen ander. We snappen dat het draait om snelheid, precisie, betrouwbaarheid en veiligheid. Maar we begrijpen ook de unieke uitdagingen waarmee logistieke bedrijven worden geconfronteerd – van seizoensgebonden pieken en onrust in de wereld tot onverwachte personeelstekorten. Of het nu gaat om het invullen van tijdelijke vacatures, het werven van nieuwe vaste medewerkers, of het implementeren van grootschalige flexibele personeelsoplossingen (inhouse / TTPM) – wij staan klaar om onze opdrachtgevers om ze te helpen om aan de steeds veranderende behoeften te voldoen

Bij Renewi zijn er de afgelopen tijd grote stappen gezet met veilige verkeersplannen voor alle vestigingen en levensreddende regels om de veiligheid overal te waarborgen. Multidisciplinaire teams zorgen voor draagkracht binnen de organisatie.

Mitch Markerink, Group SHEQ Manager bij Renewi, vertelt over alle uitdagingen en stappen die ze hebben gezet. Leer tijdens deze workshop praktische tips voor gedragsverandering en hoe je een veilig verkeersplan opzet.

Over Renewi

Renewi is een afvalverwerker en recyclebedrijf. Renewi zamelt afval in en recyclet het weer tot bruikbare materialen, zoals gerecycled papier, metaal, kunststof, glas, hout, bouwstoffen, compost en energie en draagt zo concreet bij aan een circulaire economie.

Goed om te weten: In de aanloop naar de Dag van het Veilige Magazijn ontvang je een mail om aan te geven welke workshops je wilt volgen.

Partners

Aan de slag met de code