Hotspot: Gangen

Vaak is er weinig ruimte in een gang, terwijl er veel moet gebeuren: orders verzamelen, schoonmaken, replenishment, en dan fungeert een gang ook nog vaak als loop- of rijroute naar een volgende hal.

Home>Hotspots>Gangen

CGVM & de hotspots

In de Code Gezond en Veilig Magazijn zijn tien hotspots geïnventariseerd. Dit zijn plekken in en rondom het magazijn waar medewerkers de meeste veiligheidsrisico’s lopen. Per risico-hotspot zijn de veelvoorkomende risico’s in kaart gebracht.

Veelvoorkomende risico’s

  • Aanrijdingen tussen heftrucks en voetgangers

  • Vallen door rondslingerend afval, zoals verpakkingsmateriaal

Oplossingen

Waarom het wiel opnieuw uitvinden? Laat je informeren en inspireren door concrete oplossingen van collega’s.

  • Bekijk de oplossing
  • Bekijk de oplossing
  • Bekijk de oplossing

Heb jij ook een goede oplossing? Deel het direct!

Oplossing indienen

Oplossingen vanuit de code

Om aanrijdingen tussen voetgangers en heftrucks te voorkomen:

Breng belijning aan, zodat duidelijk is voor welke doeleinden een ruimte is ‘gereserveerd’. Voor het looppad kan bijvoorbeeld groene verf worden gebruikt en voor een rijpad gele. Verder zijn bolspiegels heel geschikt om de veiligheid van onoverzichtelijke situaties te vergroten. Ook goed licht helpt; hang de lampen boven een gang en niet boven een stelling. Bij gebruik van dynamische verlichting is het aan te raden de reactietijd en -afstand zodanig in te stellen dat de verlichting al aan is op het moment dat er een medewerker lopend, of rijdend met een hef- of reachtruck, een gang in komt.

Om vallen door rommel te voorkomen:

Plaats afvalbakken in een gang, bijvoorbeeld in vrijgemaakte picklocaties of op de kop van de stellingen, zodat een medewerker nooit ver hoeft te lopen naar een afvalbak.

Ambassadeurs

Deze bedrijven nemen al deel aan de code. Bekijk de volledige lijst.

Ook ambassadeur worden?

Samen werken aan gezonde en veilige magazijnen in Nederland

Ja, graag!