Inventariseren van de risico’s

Ondanks de verplichting vanuit de Arbowet, heeft ruim de helft van de verplichte bedrijven de risico’s op de werkvloer nog onvoldoende in kaart gebracht. Door deze risico’s in kaart te brengen zet je de eerste stap richting een goede veiligheidsaanpak.

Home>Aan de slag>Inventariseren van de risico’s

De RI&E als basis

Elk beroep brengt risico’s met zich mee, waardoor werknemers ziek kunnen worden of (tijdelijk) niet meer kunnen werken. Om medewerkers te beschermen is in de wet vastgelegd dat elk bedrijf met personeel deze risico’s voor werknemers dient te inventariseren en evalueren. 

Deze risico’s worden schriftelijk vastgelegd in een zogenoemde Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E). Denk hierbij aan arbozorg, verzuimbeleid, werkplekinrichting, fysieke belasting, visuele informatie en het werken met machines.

Risico-hotspots

Het magazijn of de productieomgeving is een plek waar veel veiligheidsrisico’s voorkomen. Bij het opstellen van de Code Gezond en Veilig Magazijn hebben wij, in samenwerking met 26 partners, tien hotspots bepaald waar medewerkers het meeste risico lopen in het magazijn.

 1. Laaddock
 2. Gangen
 3. Kruising
 4. Stelling
 5. Loop- en rijpaden
 6. Doorgang
 7. Entresol
 8. In- en ompakstations
 9. Acculaadstation
 10. Bedrijfsterrein

Niet in elk magazijn komen alle tien de hotspots voor; immers, niet elk magazijn is hetzelfde. Voor elk bedrijf, groot of klein, zullen de hotspots echter herkenbaar zijn.

Oplossingen

Waarom het wiel opnieuw uitvinden? Laat je informeren en inspireren door concrete oplossingen van collega’s.

 • Bekijk de oplossing
 • Bekijk de oplossing
 • Bekijk de oplossing

Heb jij ook een goede oplossing? Deel het direct!

Oplossing indienen

Voordelen inventariseren risico’s

Het opstellen en uitvoeren van een RI&E met bijbehorend PvA kost tijd en geld, maar het levert ook veel op. Daarom zetten we de drie belangrijkste voordelen voor je op een rij.

Met een RI&E voorkom je beroepsziekte, verzuim en hierdoor verbeter je de bedrijfscontinuïteit. Verzuim is een grote kostenpost binnen organisaties. Worden werknemers ziek of zijn zij betrokken bij een ongeval, dan kost dit een hoop tijd, geld en verlies je productiviteit. Wist je bijvoorbeeld dat de kosten van een bedrijfsongeval vaak richting de 35.000 euro gaan? Daarnaast komt er meer werkdruk te liggen bij de overige collega’s. Uit onderzoek blijkt zelfs dat elke euro die een bedrijf investeert in veiligheid, het dubbele oplevert.

Een ongezonde werkplek of slechte werksfeer vergroot het personeelsverloop. Dit is niet alleen slecht voor de bedrijfscontinuïteit of de werkdruk, maar het kost ook tijd en geld nieuwe mensen te vinden. Het vertrek van een werknemers kost het bedrijf al snel 20 procent van diens jaarsalaris. Met een RI&E weet je wat de risico’s zijn en kun je deze beperken tot een aanvaardbaar niveau of zelfs helemaal elimineren. Investeren in personeel verbetert de werksfeer en vergroot de betrokkenheid van werknemers bij de organisatie. Een hoge tevredenheid onder medewerkers verlaagt het verzuim en personeelsverloop. Bovendien zorgt het voor een positief werkgeversimago waardoor het makkelijker wordt nieuw personeel aan te trekken.

Een goed veiligheidsbeleid kost tijd en geld, maar levert ook wat op. Tevreden personeel is gemotiveerder, productiever en verzuimt minder. Bovendien behoud je kennis en kunde binnen de organisatie en heb je meer tijd voor ontwikkeling. Een gezonde organisatie is efficiënter, succesvoller en duurzamer, ook op de lange termijn.

Meer weten over het opstellen van een RI&E in een logistieke omgeving?
Download de whitepaper inclusief stappenplan >>

Ambassadeurs

Ook bij deze ambassadeurs staat gezond en veilig werken hoog op de agenda

Ook ambassadeur worden?

Samen werken aan gezonde en veilige magazijnen in Nederland

Ja, graag!