Hotspot: Stellingen

In verreweg de meeste magazijnen worden de (pallets met) goederen opgeslagen in stellingen.

Home>Hotspots>Stellingen

CGVM & de hotspots

In de Code Gezond en Veilig Magazijn zijn tien hotspots geïnventariseerd. Dit zijn plekken in en rondom het magazijn waar medewerkers de meeste veiligheidsrisico’s lopen. Per risico-hotspot zijn de veelvoorkomende risico’s in kaart gebracht.

Veelvoorkomende risico’s

  • Aanrijdingen door interntransportmaterieel, waardoor ze beschadigd raken, met alle gevolgen van dien, soms op de langere termijn

  • Pallets die er aan de andere kant van de stelling uitvallen doordat ze niet goed zijn geplaatst. Dat betekent een groot gevaar voor medewerkers die daar aan het werk zijn

Oplossingen

Waarom het wiel opnieuw uitvinden? Laat je informeren en inspireren door concrete oplossingen van collega’s.

  • Bekijk de oplossing
  • Bekijk de oplossing
  • Bekijk de oplossing

Heb jij ook een goede oplossing? Deel het direct!

Oplossing indienen

Oplossingen vanuit de code

Om te voorkomen dat stellingen worden aangereden:

Zorg er voor dat chauffeurs van interntransportmiddelen goed zijn opgeleid, zodat zij het voertuig beheersen. Maak gebruik van aanrijbeveiliging op de stellingen, waardoor de schade, mocht het een keer misgaan, wordt beperkt. Controleer de stellingen regelmatig op aanrijschade. Zorg er ook voor dat een schade altijd wordt gemeld. Een open cultuur is daarbij van groot belang, zodat medewerkers niet bang zijn om het ‘op te biechten’ als zij met de heftruck een stelling hebben geraakt.

Om te voorkomen dat ladingen ‘doorvallen’:

Installeer camera’s op de vorken van de reachtrucks, zodat een chauffeur mee kan kijken, of bevestig kettingen vanaf het plafond, die bewegen als ze worden aangetikt.

Ambassadeurs

Deze bedrijven nemen al deel aan de code. Bekijk de volledige lijst.

Ook ambassadeur worden?

Samen werken aan gezonde en veilige magazijnen in Nederland

Ja, graag!