Hotspot: Doorgangen

Voor verkeer – voetgangers en rijdend materieel – dat vanuit een andere ruimte het magazijn binnenkomt, is de situatie vaak onoverzichtelijk.

Home>Hotspots>Doorgangen

CGVM & de hotspots

In de Code Gezond en Veilig Magazijn zijn tien hotspots geïnventariseerd. Dit zijn plekken in en rondom het magazijn waar medewerkers de meeste veiligheidsrisico’s lopen. Per risico-hotspot zijn de veelvoorkomende risico’s in kaart gebracht.

Veelvoorkomende risico’s

  • Aanrijdingen tussen voetgangers en heftrucks

  • Aanrijdingen tussen heftrucks onderling

Oplossingen

Waarom het wiel opnieuw uitvinden? Laat je informeren en inspireren door concrete oplossingen van collega’s.

  • Bekijk de oplossing
  • Bekijk de oplossing
  • Bekijk de oplossing

Heb jij ook een goede oplossing? Deel het direct!

Oplossing indienen

Oplossingen vanuit de code

Om aanrijdingen tussen voetgangers en heftrucks te voorkomen:

Maak afzonderlijke voetgangersdeuren, bij voorkeur in het verlengde van het looppad, zodat voetgangers niet zijn geneigd toch door de truckdoorgang te lopen. Geef instructies, maak mensen verantwoordelijk en handhaaf de regels voor het gebruik van de verschillende deuren. Zet een hekwerk parallel aan de transportroute, zodat de voetganger beschermd is. Laat het hekwerk links en rechts van de deur of gang een meter doorlopen, om te voorkomen dat voetgangers onverhoeds in de baan van een heftruck lopen.

Om aanrijdingen tussen heftrucks onderling te voorkomen:

Zorg ervoor dat de deuren zijn voorzien van doorzichtige panelen – dat geeft de chauffeur zicht op de situatie in de ruimte die hij wil binnenrijden. Bolspiegels verbreden het zichtveld van de chauffeurs. Versmal rijpaden bij de ingang door middel van hoge aanrijbeveiliging om snelheid te beperken. Stel verkeersregels in, waarin onder meer staat wie voorrang heeft en welke rijsnelheid moet worden aangehouden. Geef goede instructies, zorg ervoor dat iedereen bekend is met de regels en handhaaf ze.

Ambassadeurs

Deze bedrijven nemen al deel aan de code. Bekijk de volledige lijst.

Ook ambassadeur worden?

Samen werken aan gezonde en veilige magazijnen in Nederland

Ja, graag!