Hotspot: Acculaadstation

De accu’s van elektrisch interntransportmaterieel moeten regelmatig worden opgeladen. De meeste bedrijven hebben hiervoor een acculaadstation ingericht.

Home>Hotspots>Acculaadstation

CGVM & de hotspots

In de Code Gezond en Veilig Magazijn zijn tien hotspots geïnventariseerd. Dit zijn plekken in en rondom het magazijn waar medewerkers de meeste veiligheidsrisico’s lopen. Per risico-hotspot zijn de veelvoorkomende risico’s in kaart gebracht.

Veelvoorkomende risico’s

  • Beschadigde kabelisolatie

  • Ontstaan van knalgas (explosiegevaar)

  • Zuur op handen en/of in ogen

Oplossingen

Waarom het wiel opnieuw uitvinden? Laat je informeren en inspireren door concrete oplossingen van collega’s.

  • Bekijk de oplossing
  • Bekijk de oplossing
  • Bekijk de oplossing

Heb jij ook een goede oplossing? Deel het direct!

Oplossing indienen

Oplossingen vanuit de code

Om te voorkomen dat de kabelisolatie beschadigd raakt:

Zorg voor heldere procedures voor het opruimen van de kabels na gebruik en handhaaf deze regels. Laat de kabels in elk geval niet op de vloer liggen, waardoor heftrucks eroverheen rijden en op die manier de kabels beschadigen. Stel de regel in dat alleen goed geïnstrueerd personeel de laadkabels mag aan- en afsluiten en controleer de kwaliteit van de kabels regelmatig.

Om te voorkomen dat er knalgas ontstaat:

Bij het laden van accu’s komt waterstofgas vrij. Als dit in aanraking komt met zuurstof, kan het uiterst gevaarlijke knalgas ontstaan, met bijbehorend ontploffingsgevaar. De ruimte waar de accu’s worden geladen, moet dan ook goed zijn geventileerd. Het is aan te raden om aan de leverancier te vragen of de beoogde locatie voldoet aan de eisen op dit gebied.

Om te voorkomen dat de medewerker zuur op zijn handen en/of in zijn ogen krijgt:

Zorg ervoor dat handschoenen en gelaatbescherming beschikbaar zijn op een vaste plaats in het acculaadstation en stel het dragen ervan verplicht. Installeer ook een zogeheten oogdouche, zodat de medewerker zijn ogen kan uitspoelen als het onverhoopt toch mis is gegaan, om blijvend oogletsel te voorkomen.

Ambassadeurs

Deze bedrijven nemen al deel aan de code. Bekijk de volledige lijst.

Ook ambassadeur worden?

Samen werken aan gezonde en veilige magazijnen in Nederland

Ja, graag!