Hotspot: Loop- en rijpaden

In magazijnen delen voetgangers en intern transport dezelfde ruimte. Om ongelukken te voorkomen, moeten de loop- en de rijpaden goed van elkaar zijn gescheiden.

Home>Hotspots>Loop- en rijpaden

CGVM & de hotspots

In de Code Gezond en Veilig Magazijn zijn tien hotspots geïnventariseerd. Dit zijn plekken in en rondom het magazijn waar medewerkers de meeste veiligheidsrisico’s lopen. Per risico-hotspot zijn de veelvoorkomende risico’s in kaart gebracht.

Veelvoorkomende risico’s

  • Aanrijding tussen voetganger en heftruck

Oplossingen

Waarom het wiel opnieuw uitvinden? Laat je informeren en inspireren door concrete oplossingen van collega’s.

  • Bekijk de oplossing
  • Bekijk de oplossing
  • Bekijk de oplossing

Heb jij ook een goede oplossing? Deel het direct!

Oplossing indienen

Oplossingen vanuit de code

Om een aanrijding tussen een voetganger en een heftruck te voorkomen:

Een relatief eenvoudige maatregel is het aanbrengen van belijning op de vloer, waardoor het verschil tussen een rij- en een looppad duidelijk is. Op de plaatsen waar de paden bij elkaar komen, is het raadzaam een barrière te plaatsen, zoals een hekje of aanrijbeveiliging. Reflecterende kleding helpt om de zichtbaarheid van voetgangers te vergroten en zwaailichten, geluidssignalen en blue of red spots maken de heftrucks goed hoor- en zichtbaar. Bolspiegels aan muren en stellingen zorgen er ook voor dat medewerkers elkaar beter zien. alle medewerkers moeten een goede instructie krijgen over de geldende regels en deze regels moeten ook worden gehandhaafd.

Ambassadeurs

Deze bedrijven nemen al deel aan de code. Bekijk de volledige lijst.

Ook ambassadeur worden?

Samen werken aan gezonde en veilige magazijnen in Nederland

Ja, graag!