Dag van het Veilige Magazijn 2022

Zet de volgende stap naar een gezond en veilig magazijn

16 maart 2022 30 maart 2022 | online of fysiek

Zet ‘m in je agenda

Aan de slag met gezond en veilig werken

Wil jij aan de slag met het verminderen van schades, het voorkomen van onveilige situaties en fysieke belasting in het magazijn? Dan mag jij de online Dag van het Veilige Magazijn niet missen. Je bent in één ochtend volledig op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen en krijgt de praktische tips en handvatten om de gezondheid en veiligheid in je magazijn te verbeteren. Deze kun je direct toepassen in je eigen werkomgeving.

Update

Laat je informeren en inspireren door experts en koplopers op het gebied van gezond en veilig werken. Waar start je je veiligheidsaanpak? Wat zijn de vervolgstappen? En wat levert het op?

Persoonlijk programma

Ieder magazijn heeft eigen uitdagingen rondom gezond en veilig werken. Kies 1 workshop die het beste past bij jouw magazijnuitdaging. De overige workshops kijk je rustig terug!

Tips en handvatten

Na het evenement weet je wat een goede veiligheidsaanpak oplevert en heb je concrete tips en handvatten ontvangen om jouw aanpak de volgende dag naar een hoger niveau te brengen.

Programma

09:45 uur Ontvangst
10:00 uur Welkomstwoord
10.05 uur Keynote
10.35 uur !! Powerbreak !!
10.40 uur Workshopronde
11.30 uur !! Powerbreak !!
11.35 uur Uitreiking Prijs Veiligste Magazijn
12:00 uur Einde evenement

Inhoud

Keynote

Een gezond en veilig magazijn leidt niet alleen tot minder ongevallen op de werkvloer, ook wordt het werk efficiënter uitgevoerd, waardoor de bedrijfsprestaties omhoog gaan. Daarnaast leidt een veilig werkomgeving tot betrokken, tevreden en gezonde medewerkers. In de praktijk blijkt het moeilijk om de juiste aanpak te kiezen om een veilig en gezond magazijn te creëren. Tijdens de Dag van het Veilige Magazijn geven we je praktische tips en handvatten.

Workshops

De Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) besteedt in haar jaarplan veel aandacht aan gezond en veilig werken. Zo ligt de focus onder meer op het aanpakken van onveilige werksituaties, op het doen van onderzoek naar arbeidsongevallen en op het bijdragen aan bewustwording voor gezond en veilig werken. Dit leidt er toe dat steeds meer handels- en productiebedrijven bezoek krijgen van een inspecteur. Maar wat kun je verwachten van zo’n bezoek en hoe bereid je je hierop voor?

De basis van jouw veiligheidsaanpak is de verplichte Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E), inclusief Plan van Aanpak. Een grote kans dat de inspecteur hier direct naar vraagt. Maar wat zijn precies de verplichtingen die je hebt als werkgever en hoe pak je dit aan? Ook dit bespreken tijdens deze workshop.

Het werken met intern transportmiddelen is niet zonder risico’s. Jaarlijks vinden er ongeveer 1600 incidenten plaats in een magazijn waar een intern transportmiddel bij betrokken is. In veel van deze gevallen betreft het een aanrijding. In Nederland resulteert dit in meer dan 148 zwaargewonde personen per jaar. Toch zijn er veel technische maatregelen te nemen die de kans op een aanrijding voorkomen.

In deze workshop nemen we je mee langs een aantal laagdrempelige verbeteringen die je kunt toepassen om de veiliger te werken met intern transport.

Voor de opslag tot 10.000 kg lithium-ion batterijen zijn er op dit moment nog geen eisen in het Activiteitenbesluit en de Activiteitenregeling beschikbaar, terwijl het gebruik van deze batterijen de laatste jaren sterk toeneemt. Dit kan veiligheidsrisico’s met zich meebrengen. Veel bedrijven krijgen door de toename in het gebruik steeds meer te maken met opslag (en soms transport) van lithium(-ion)batterijen.  In de loop van 2022 komt naar verwachting de nieuwe richtlijn beschikbaar voor de veilige opslag van lithium(-ion)batterijen: PGS-37.

In deze workshop praten we je bij over de meest recente ontwikkelingen rondom deze nieuwe PGS-37 en kijken we naar de gevolgen die dit heeft voor jouw bedrijf. We behandelen zowel de veilige opslag van deze batterijen als de relatie die deze wet- en regelgeving heeft met de naderende Omgevingswet.

Sjouwen met zware dozen op de werkvloer, steeds weer dezelfde beweging maken aan de inpaktafel of veelvuldig duwen en trekken aan rolcontainers: fysieke (over)belasting veroorzaakt heel veel ziekteverzuim en zelfs langdurige uitval. Naast dat dit vooral erg vervelend is voor de persoon zelf, zorgt het ook voor 66 procent van de totale verzuimkosten door beroepsziekten. Als werkgever wil je graag vitale medewerkers die veilig kunnen werken. Je wilt je medewerkers een werkomgeving bieden waarin ze gezond, veilig én gemotiveerd kunnen werken tot aan hun pensioen. Maar hoe zorg je voor een duurzaam inzetbaarheidsbeleid met impact?

In deze workshop nemen we je mee hoe je impact kunt creëren in je organisatie om samen met je medewerkers aan de slag te gaan. Je krijgt praktische handvatten en tips om fysieke belasting op de werkvloer te voorkomen; van de TOP-aanpak tot de hotspotaanpak.

Partners

Mede mogelijk gemaakt door:

Sponsoren

Ook sponsor worden? Bekijk de mogelijkheden!

Aan de slag met de code