Dag van het Veilige Magazijn 2022

Zet de volgende stap naar een gezond en veilig magazijn

30 maart 2022 | online

Meld je gratis aan

Aan de slag met gezond en veilig werken

Wil jij aan de slag met het verminderen van schades, het voorkomen van onveilige situaties en fysieke belasting in het magazijn? Dan mag jij de online Dag van het Veilige Magazijn niet missen. Je bent in één ochtend volledig op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen en krijgt de praktische tips en handvatten om de gezondheid en veiligheid in je magazijn te verbeteren. Deze kun je direct toepassen in je eigen werkomgeving.

Update

Laat je informeren en inspireren door experts en koplopers op het gebied van gezond en veilig werken. Waar start je je veiligheidsaanpak? Wat zijn de vervolgstappen? En wat levert het op?

Persoonlijk programma

Ieder magazijn heeft eigen uitdagingen rondom gezond en veilig werken. Kies 2 workshops die het beste passen bij jouw magazijnuitdaging(en). De overige workshops kijk je rustig terug!

Tips en handvatten

Na het evenement weet je wat een goede veiligheidsaanpak oplevert en heb je concrete tips en handvatten ontvangen om jouw aanpak de volgende dag naar een hoger niveau te brengen.

Programma

09:45 uur Ontvangst
10:00 uur Welkomstwoord
10.05 uur Keynote
10.35 uur !! Powerbreak !!
10.40 uur Workshopronde 1
11.30 uur !! Powerbreak !!
11.35 uur Uitreiking Prijs Veiligste Magazijn
12.00 uur !!Lunchbreak!!
12.10 uur Workshopronde 2
13.00 uur Einde evenement
Meld je gratis aan

Inhoud

Keynote

In 2020 won Albert Heijn DC Zwolle goud bij de Prijs Veiligste Magazijn. Onder leiding van veiligheidskundigen Joost de Bont en Martijn Deurloo werd de veiligheid binnen het DC Zwolle aangepakt met onder meer de hotspots-aanpak, de reachtruckcompetitie en de ‘Veiligheidskamer’. Tijdens hun keynote op de Dag van het Veilige Magazijn vertellen zij over het vervolg van deze aanpak.

Hoe zorgt Albert Heijn bijvoorbeeld dat de veiligheid op een hoog niveau blijft? En welke uitdagingen kwamen zij tegen? Ook delen zij de ervaringen van andere DC’s, die ook met hun ‘gouden’ aanpak aan de slag zijn gegaan. Tot slot delen ze een aantal basisprincipes voor een succesvolle veiligheidsaanpak die ieder bedrijf kan toepassen: zowel klein, midden als grootbedrijf.

Workshops

De Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) besteedt in haar jaarplan veel aandacht aan gezond en veilig werken. Zo ligt de focus onder meer op het aanpakken van onveilige werksituaties, op het doen van onderzoek naar arbeidsongevallen en op het bijdragen aan bewustwording voor gezond en veilig werken. Dit leidt er toe dat steeds meer handels- en productiebedrijven bezoek krijgen van een inspecteur. Maar wat kun je verwachten van zo’n bezoek en hoe bereid je je hierop voor?

De basis van jouw veiligheidsaanpak is de verplichte Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E), inclusief Plan van Aanpak. Een grote kans dat de inspecteur hier direct naar vraagt. Maar wat zijn precies de verplichtingen die je hebt als werkgever en hoe pak je dit aan? Ook dit bespreken tijdens deze workshop.

Het werken met intern transportmiddelen is niet zonder risico’s.  Aanrijdingen voeren al jaren de ranglijst aan van ongelukken in het magazijn. In 2021 kreeg de Arbeidsinspectie 235 meldingen van incidenten met een intern transportmiddel, waarvan ongeveer de helft leidde tot een ziekenhuisopname. Het totaal aantal incidenten is vele malen hoger. Toch zijn er veel technische maatregelen te nemen die de kans op een aanrijding voorkomen.

In deze workshop nemen we je mee langs een aantal laagdrempelige verbeteringen die je kunt toepassen om de veiliger te werken met intern transport.

Voor de opslag tot 10.000 kg lithium-ion batterijen zijn er op dit moment nog geen eisen in het Activiteitenbesluit en de Activiteitenregeling beschikbaar, terwijl het gebruik van deze batterijen de laatste jaren sterk toeneemt. Dit kan veiligheidsrisico’s met zich meebrengen. Veel bedrijven krijgen door de toename in het gebruik steeds meer te maken met opslag (en soms transport) van lithium(-ion)batterijen.  In de loop van 2022 komt naar verwachting de nieuwe richtlijn beschikbaar voor de veilige opslag van lithium(-ion)batterijen: PGS-37. Bedrijven die hiermee te maken hebben, hebben veelal al hun eigen regels en procedures opgesteld. Zo ook Stella, fabrikant van e-bikes.

In deze workshop vertelt Stella Fietsen over hun aanpak met betrekking tot de veilige opslag van lithiumbatterijen in het magazijn. Zij delen hierbij de uitdagingen die zij tegenkwamen, maar geven ook tips en handvatten die je in je eigen organisatie kunt toepassen.

Sjouwen met zware dozen op de werkvloer, steeds weer dezelfde beweging maken aan de inpaktafel of veelvuldig duwen en trekken aan rolcontainers: fysieke (over)belasting veroorzaakt heel veel ziekteverzuim en zelfs langdurige uitval. Naast dat dit vooral erg vervelend is voor de persoon zelf, zorgt het ook voor 66 procent van de totale verzuimkosten door beroepsziekten. Als werkgever wil je graag vitale medewerkers die veilig kunnen werken. Je wilt je medewerkers een werkomgeving bieden waarin ze gezond, veilig én gemotiveerd kunnen werken tot aan hun pensioen. Maar hoe zorg je voor een duurzaam inzetbaarheidsbeleid met impact?

In deze workshop nemen we je mee hoe je impact kunt creëren in je organisatie om samen met je medewerkers aan de slag te gaan. Je krijgt praktische handvatten en tips om fysieke belasting op de werkvloer te voorkomen; van de TOP-aanpak tot de hotspotaanpak.

Partners

Mede mogelijk gemaakt door:

Sponsoren

Ook sponsor worden? Bekijk de mogelijkheden!

Aan de slag met de code