Dag van het Veilige Magazijn 2023

Van onveilig gedrag naar kansrijke oplossing

29 maart 2023 | Zoetermeer

VOL

‘Elke dag een beetje veiliger’

Een incident of ongeval op de werkvloer heeft een enorme impact op de hele organisatie. De meeste ongevallen in het magazijn worden veroorzaakt door onveilig gedrag van medewerkers. Tijdens de vernieuwde Dag van het Veilige Magazijn op 29 maart ga je actief aan de slag met het verminderen van dit onveilige gedrag op de werkvloer. Een uitdaging waar veel ondernemers mee te maken hebben en waar tegelijkertijd veel winst te behalen is.

De focus op deze dag ligt niet op ‘de beste zijn’ maar op ‘elke dag een beetje veiliger’. Laat je informeren en inspireren door experts en goede praktijkvoorbeelden.

Elke dag een beetje veiliger

Laat je informeren en inspireren door experts en andere ondernemers op het gebied van gezond en veilig werken. De vernieuwde Dag van het Veilige Magazijn staat volledig in het teken van ‘elke dag een beetje veiliger’.

Persoonlijk programma

Ieder magazijn heeft eigen uitdagingen rondom gezond en veilig werken. In 2023 staat ‘het stimuleren van veilig gedrag’ centraal. Kies 2 workshops die het beste passen bij jouw magazijnuitdaging(en). Je krijgt direct toepasbare tips om het morgen weer iets veiliger te maken.

Tips en handvatten

Na het evenement weet je wat je morgen kunt doen om jouw magazijn, opslag of distributiecentrum veiliger te maken. Je hebt concrete tips en adviezen opgedaan met antwoord op de vraag: hoe pak ik veiligheid aan?

VOL

Programma

10.00 uur Ontvangst en registratie
10.30 uur Welkomstwoord en introductie
10.45 uur Interactieve keynote door gedragsveiligheidskundige Annemarie Timmersmans
12.15 uur !! LUNCH !!
12.45 uur Nederlandse Arbeidsinspectie over Gedifferentieerde Aanpak Ongevalsonderzoek
13.15 uur Workshopronde 1
14.00 uur !! POWERBREAK !!
14.15 uur Workshopronde 2
15:00 uur Wrap-up en afsluiting
15.15 uur Einde evenement
VOL

Workshops

Laat je informeren en inspireren door experts en koplopers op het gebied van gezond en veilig werken

En nog veel meer…

Inhoud

Keynote

Denk vanuit de mens. Dat is in vier woorden de kern van de boodschap die Annemarie Timmermans op woensdag 29 maart aan de bezoekers van ‘De Dag van het Veilige Magazijn’ gaat overbrengen. “Altijd veilig? Dat kan helemaal niet”, zegt ze in een interview vooraf. In haar interactieve keynote neemt Annemarie het publiek mee in de visie die zij heeft op veiligheid. Met prikkelende gedachtegangen, praktische opdrachten en veel uitwisseling van ervaringen uit het publiek.

Annemarie Timmermans is deskundige in gedragsveiligheid. Ze doet de dingen anders dan anders. “Ik ga weinig vertellen, op 29 maart”, zegt ze bijvoorbeeld. “Dat klinkt een beetje raar, als je een keynote moet houden, maar ik ben in mijn werk altijd en vooral op zoek naar de drijfveren van mensen. Die drijfveer kan mensen juist helpen om op de lastigste momenten toch de juiste keuzes te maken. Dwars tegen alle hectiek in.”

“Stel jezelf als verantwoordelijke de vraag: hoe zit het met je eigen veiligheidsbewustzijn? Hoe alert en consequent ben je zelf daarin en waar loop je zelf tegenaan? Het is ook belangrijk dat je jezelf af en toe afvraagt wat er wél mag misgaan. Helemaal alles uitsluiten, dat kan niet. Wij mensen falen, de wereld faalt, ongelukken gebeuren, dingen gaan soms fout. Ik lette laatst bij een telefoongesprek onder het koken even niet op, nou, bijna vlam in de pan. Dat soort dingen gebeuren, maar het kan in zulke gevallen geen kwaad om na te gaan hóe zo’n situatie is ontstaan. En of het in de toekomst voorkomen kan of moet worden”

Laat je informeren en inspireren door de visie van Annemarie Timmermans op het thema gezond en veilig werken. Je gaat, samen met de andere bezoekers, op zoek naar praktische tips, handvatten en oplossingen om veilig gedrag in het magazijn te stimuleren. Aan het einde van het evenement ontvang je het boek ‘Geef Veiligheid Wortels’ van Annemarie als cadeau.

Workshops

Hoe pak je veiligheid in je warehouse aan, van manager tot heftruckchauffeur? Daar zijn ze bij Albert Heijn al jarenlang mee bezig. Zo’n traject gaat met vallen en opstaan, maar wat kun jij daarvan leren? En hoe maak je veiligheid van ‘iedereen’?

In de workshop nemen Joost de Bont en Elwin van Mierlo je mee in de veiligheidsreis die Albert Heijn in 2016 is gestart. Ze delen niet alleen hun successen, maar ook de uitdagingen. Ook bespreken ze de 6 belangrijke pijlers voor hun veiligheidsaanpak richting 2025. Je krijgt concrete tips die je direct kunt toepassen. Of je nu een klein of groot magazijn of budget hebt.

In november 2021 nam Beter Bed een nieuw en tijdelijk distributiecentrum in Veghel in gebruik van 12.000 m2. Een complexe logistieke operatie die zorgde voor de nodige veiligheidsuitdagingen. Hoe heeft Beter Bed deze uitdagingen effectief aangepakt en rust gecreëerd in het magazijn?

Het gedrag van medewerkers en de communicatie van leidinggevenden bleek een belangrijk onderdeel om in dit complexe operationele proces overzicht te krijgen en de veiligheid te waarborgen. Welke tips, handvatten en adviezen kun jij hiervan meenemen naar jouw logistieke operatie? Jaap Westland, Sustainability & Innovation Lead bij Beter Bed, vertelt je hier alles over.

Smurfit Kappa Zedek is internationaal leverancier van paper-based verpakkingen en displays. Al jarenlang staat veiligheid hoog op de agenda van zowel directie, management als operationeel medewerkers. Wat maakt hun veiligheidsaanpak zo succesvol en met welke uitdagingen op het gebied van menselijk gedrag hadden zij te maken?

Ondanks de aandacht voor veiligheid, bleek intrinsieke veiligheidsbewustzijn geen vanzelfsprekendheid. In de workshop geeft supply chain manager Klaas Veldt tips en handvatten om veiligheid dagelijks onderwerp van gesprek te maken. Ook vertelt hij hoe Smurfit Kappa Zedek omgaat met het melden van afwijkingen en schades. Tot slot komt ook het stimuleren van ‘elkaar aanspreken op onveilig gedrag’ ter sprake.

Hoe zorg je als leidinggevende voor een veilige en plezierige werkplek? Daar heeft Tempo Team Performance Management de nodige ervaring mee vanuit hun brede LIFT!-programma op softskills. Tempo-Team Performance Management neemt arbeidsintensieve logistieke processen over van klanten, waarbij output, de kwaliteit, efficiency en veiligheid centraal staan. Om dit te waarborgen worden de leidinggevenden op de locaties  aangestuurd en draagt Tempo-Team zorg voor hun ontwikkeling.

In deze workshop bespreken Marie-José Neerscholten, manager bij Tempo Team Performance Management, en Berwin Dost, manager sorteerproces TTPM,  een praktijkcase van de locatie PostNL Pakketten Utrecht. Ze nemen je mee in de rol die je als leidinggevende hebt bij het verbeteren van de veiligheidscultuur op de werkvloer en geven concrete tips en handvatten uit de praktijk..

Hoe zorg je voor een gezonde en veilig werkomgeving aan de hand van 4 belangrijke pijlers: machine, mens, omgeving en cultuur? In deze workshop ga je samen met Dave Zuuring van Toyota Material Handling Nederland en Jan Hommes van BMWT actief aan de slag met voorbeelden, stellingen en vragen. Per pijler (machine, mens, omgeving, cultuur) worden belangrijke knelpunten, oplossingen en ervaringen voor veiliger werken besproken.

Je krijgt de mogelijkheid om eigen dilemma’s in te brengen en de sprekers reiken praktische aanpak en oplossingen aan om veiligheid te vergroten. Belangrijke elementen die worden besproken zijn opleidingen, automatisering van materieel, inrichting van de werkomgeving, de meerwaarde van de technische oplossingen en het bevorderen van een veilige werkcultuur.

Hoe pak je de veiligheid aan na tijden van enorme groei van de organisatie? Voor deze uitdaging stond Jeroen Megens, Manager EMEA Distribution Center, bij Belden. Belden is een specialist in kwalitatieve elektronische kabels. Na een tijd van groei, bleek de veiligheid nog voor verbetering vatbaar te zijn. In deze workshop neemt Jeroen je mee in de uitdagingen die hierbij kwamen kijken en de oplossingen die zij hiervoor gevonden hebben.

Je krijgt praktische tips en handvatten over het inventariseren en evalueren van risico’s op de werkvloer en het nemen van maatregelen om deze risico’s te minimaliseren.

Ons gedrag veranderen is moeilijk. We zijn als mensen nu eenmaal gewoontedieren. Wat maakt nu dat we toch onveilig te werk gaan?  En hoe kunnen we onze onveilige gewoontes omzetten in veilig werkgedrag? Kleine stapjes maken op weg naar een blijvende gedragsverandering, werkt. Hoe dan?

In deze workshop staat Jeanine Frunt, veranderkundige veilig en gezond werken, stil bij de aanjagers en remmers van ons gedrag. En leer je hoe je deze aanjagers praktisch kunt gebruiken om gedrag op positieve wijze te veranderen en de remmers kunt beperken. Je krijgt een eenvoudig en doeltreffend hulpmiddel aangereikt om onveilige gewoontes om te zetten in veilig werkgedrag. Bereik met kleine stappen een groots effect!

Goed om te weten: Na je aanmelding voor de Dag van het Veilige Magazijn ontvang je een mail om aan te geven welke workshops je wilt volgen.

Partners

Dit is een evenement van:

Aan de slag met de code