Dag van het veilige magazijn 2021

Hét logistieke evenement rondom gezond en veilig werken in het magazijn of distributiecentrum

24 maart 2021 | Online

Meld je gratis aan

Aan de slag met gezond en veilig werken

Wil jij aan de slag met het verminderen van schades, het voorkomen van onveilige situaties en fysieke belasting in het magazijn? Dan mag jij de online Dag van het Veilige Magazijn niet missen. Je bent in één ochtend volledig op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen en krijgt de praktische tips en handvatten om de gezondheid en veiligheid in je magazijn te verbeteren. Deze kun je direct toepassen in je eigen werkomgeving.

Update

Laat je informeren en inspireren door experts en koplopers op het gebied van gezond en veilig werken. Waar start je je veiligheidsaanpak? Wat zijn de vervolgstappen? En wat levert het op?

Persoonlijk programma

Ieder magazijn heeft eigen uitdagingen rondom gezond en veilig werken. Kies 2 workshops die het beste passen bij jouw magazijnuitdagingen. De overige workshops kijk je rustig terug!

Tips en handvatten

Na het evenement weet je wat een goede veiligheidsaanpak oplevert en heb je concrete tips en handvatten ontvangen om jouw aanpak de volgende dag naar een hoger niveau te brengen.

Programma

09:00 uur Ontvangst
09.15 uur Welkomstwoord
09.30 uur Keynote Swietelsky
10.10 uur Powerbreak (1)
10.15 uur Workshopronde 1
10.50 uur Powerbreak (2)
10.55 uur Workshopronde 2
11.30 uur Powerbreak (3)
11.35 uur Keynote Timberland
12.15 uur Aftertalk
12.30 uur Einde evenement

Sprekers

Laat je informeren en inspireren door experts en koplopers op het gebied van gezond en veilig werken

Inhoud

Keynote

Swietelsky Rail Benelux richt zich als allround spooraannemer op vernieuwing en nieuwbouw in de infrasector. Kenmerkend is dan ook haar specialisme in high-output vernieuwingsmachines waarmee Swietelsky Rail Benelux actief is in Nederland, België en Luxemburg.

In de duurzame mobiliteit van nu en de toekomst speelt de railsector een prominente rol. Het hoogste streven voor Swietelsky Rail Benelux is om dit op een zo veilig mogelijke manier te realiseren. Door de meest innovatieve spoormachines ter wereld te combineren met ervaren en deskundige medewerkers, biedt de organisatie de hoogst toegevoegde waarde. Excelleren in kwaliteit, kosten efficiëntie en doorlooptijd maken dit mogelijk.

In Almelo is het Distributiecentrum (DC) van Timberland gevestigd. Vanuit dit DC bedienen wij de regio Europa, Midden-Oosten en Afrika (EMEA). Timberland staat bekend om haar kwaliteitsschoenen, kleding en accessoires. Binnen het DC houden we ons bezig met het ontvangen, verwerken en versturen van producten volgens de eisen van de markt. Wij streven ernaar een servicegerichte, flexibele en betrouwbare partner te zijn voor onze interne en externe klanten. Hierbij vinden wij het belangrijk om onze kosten te beheersen. Wij willen onze medewerkers een gezonde, prettige en veilige arbeidsomgeving bieden met kansen voor ontwikkeling en ruimte voor maatschappelijke initiatieven.

Workshops

Wist je dat 2 op 5 werknemers in Nederland te maken hebben met lichamelijk belastend werk? In totaal lijden 460.000 werknemers daardoor aan een beroepsziekte aan hun rug, arm, nek, schouder, knie of heup. Dat zorgt niet alleen voor veel persoonlijk leed, uitval en arbeidsongeschiktheid, maar levert jaarlijks ook hoge kosten voor werkgevers en de maatschappij op. Ook in magazijnen is er sprake van lichamelijke belasting. Voorkomen is in ieders belang.

Tijdens de workshop delen we daarom graag meer informatie over de campagne “Hoe TOP werk jij? Pak lichamelijke belasting aan!” van het Ministerie van SZW. In deze campagne worden kennis en praktische tools gedeeld om het risicobewustzijn te vergroten en handelingsperspectief te bieden. Daarnaast vertellen we graag aan de hand van het TOP coach project van de campagne, waarom gedrag en cultuur van belang zijn bij een duurzame aanpak lichamelijke belasting.

De workshop wordt gegeven door Henri Géron en Esmée van Kampen. Henri Géron is programmamanager van het Programma Preventie Beroepsziekten bij de Directie Gezond & Veilig werken van het Ministerie van SZW. Esmée van Kampen is gedragspsycholoog bij vhp human performance en biedt vanuit vhp ondersteuning en advies aan het Programma Preventie Beroepsziekten en het TOPcoach project van SZW.

Veel arbeidsongevallen ontstaan doordat veel werkzaamheden op de ‘automatische piloot’ worden uitgevoerd. Gewoontegedrag verander je niet gemakkelijk met traditionele interventies zoals regels, voorlichting of sancties. Nudges kunnen hier mogelijk effectiever zijn. Een nudge geeft een duwtje in de goede richting, zonder mensen in hun vrijheid te beperken.

In deze workshop bespreken we hoe nudging kan worden ingezet om veilig gedrag op de werkvloer te bevorderen. Dit doen we aan de hand van een nudgingexperiment dat we hebben uitgevoerd naar veilig werken met heftrucks. We eindigen de workshop met inzichten over wanneer nudging interessant kan zijn voor jouw organisatie en hoe je dat kunt aanpakken.

Deze workshop wordt gegeven door Michelle Zonneveld van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)

Door de fors toegenomen drukte in de logistieke sector neemt het belang van veiligheid sterk toe. Roy Sleutjes, service adviseur bij Motrac, bespreekt in zijn workshop de veiligheidsrisico’s en adviseert hoe je de ‘Safety strategie’ in je magazijn kunt optimaliseren. Hij schetst veelvoorkomende situaties en geeft tips en adviezen waar je mee aan de slag kunt. Ook deelt Roy een handige Safety checklist (PDF) met daarin 30 praktische tips en adviezen voor een veiliger magazijn. Uiteraard is er genoeg ruimte om advies te vragen over jouw specifieke uitdagingen.

Deze workshop wordt gegeven door Roy Sleutjes, Service Adviseur bij Motrac.

Intelligente assistentiesystemen verlichten de dagelijkse werkzaamheden en verhogen de veiligheid in het magazijn. Ze beschermen niet alleen bestuurder en truck, maar ook actief en preventief de magazijnuitrusting, vooral in uitzonderlijke situaties. Daarnaast worden goederen sneller en gemakkelijker verplaatst en orders efficiënter verwerkt. In deze workshop bespreken we verschillende assistentiesystemen en krijg je praktische tips over het veiliger maken van je magazijn.

Deze workshop wordt gegeven door Mark de Graaff, Product Trainer bij Jungheinrich Nederland

Wil je praktische handvaten voor het verbeteren van veiligheid op de werkvloer? Joost de Bont en Martijn Deurloo nemen je mee in hun reis naar het veiligste magazijn van Nederland. Als winnaar van de eerste prijs in 2020, geven zij inzicht in de aanpak van hun magazijn. Dat gaat van plan naar praktijk! We geven je praktische handvaten die je morgen al zou kunnen inzetten, zodat veiligheid niet meer alleen van jou is, maar van iedereen binnen je bedrijf.

Veiligheid is elke dag prioriteit. Voor iedereen.

Een gezonde en veilige werkcultuur vraagt continue aandacht. Deze ontwikkel je met intrinsieke motivatie en maak je duurzaam middels borging. Je wordt meegenomen in de creatieve manier waarop Herbalife Nutrition in Venray structuur geeft aan veiligheid, met als doel het krijgen en behouden van gezonde en betrokken medewerkers. Medewerkers die zich betrokken voelen bij hun bedrijf en collega’s hebben immers een positieve uitwerking op de veiligheid, want “Veiligheid komt niet per ongeluk!”.

Deze workshop wordt gegeven door Anthio Straten, Sr. Manager Distribution Compliance bij Herbalife Nutrition

Partners

Mede mogelijk gemaakt door:

Sponsoren

Aan de slag met de code