BLOG

Veiliger en gezonder werken in het magazijn? Gebruik dit stappenplan

Gepubliceerd op: 10 augustus 2022

Stappenplan borgt integrale veiligheidscultuur

10-08-2022 Vier op de vijf distributiecentra/magazijnen hebben vorig jaar veiligheids- en gezondheidsregels overtreden. Dat blijkt uit een recent rapport van de Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA) over haar bevindingen bij ruim tweehonderd distributiecentra/magazijnen in Nederland. Ondanks de toegenomen aandacht voor gezond en veilig werken is er dus op dit gebied nog veel werk aan de winkel. Maar hoe pak je dit aan en zorg je voor een veiligheidsaanpak die werkt? In dit artikel geven we een stappenplan met een aantal basisprincipes.

Investeren in een gezonde en veilige werkomgeving zorgt niet alleen voor meer productiviteit, maar heeft ook een positieve impact op de bedrijfscontinuïteit en medewerkerstevredenheid. evofenedex herkent de constatering uit het rapport van de NLA dat er nog een wereld te winnen is als het gaat om gezond en veilig werken in magazijnen en distributiecentra. Veiligheid is daarom een van onze speerpunten van de afgelopen en komende jaren. Onze gerichte programma’s voor en door leden rond veilig werken bestaan uit bewustwording, praktische tips en handvatten en stappenplannen om te komen tot een integrale veiligheidscultuur.

Basisprincipes

Via onder meer onze Ledenservice, bedrijfsbezoeken, evenementen en de Code Gezond en Veilig Magazijn hebben we regelmatig contact met onze leden over gezond en veilig werken. We zien dat veel leden het goed voor elkaar hebben of actief aan de slag zijn gegaan met het verbeteren van de veiligheid. Dit zorgt niet alleen voor minder schades en ongevallen, maar heeft ook een positieve impact op de bedrijfscontinuïteit, productiviteit en medewerkerstevredenheid.

Als werkgever ben je verplicht om te zorgen voor een gezonde en veilige werkomgeving voor je medewerkers. Dit kan best een uitdagend project zijn dat niet van de ene op de andere dag is gerealiseerd. Om je op weg te helpen zetten we hieronder een stappenplan met enkele basisprincipes op een rij die bij een integrale veiligheidsaanpak niet mogen ontbreken.

In 5 stappen naar een gezond en veilig magazijn

Klik op de ‘+’ voor extra toelichting

Een goede veiligheidsaanpak start met het opstellen van de wettelijk verplichte risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E). Deze RI&E is verplicht voor ieder bedrijf met personeel. Ondanks deze verplichting vanuit de Arbowet, hebben veel bedrijven de risico’s op de werkvloer nog onvoldoende in kaart gebracht. Door deze risico’s in kaart te brengen en te beoordelen zet je de eerste stap in de richting van een goede veiligheidsaanpak.

Inventariseer en beoordeel de risico’s op de werkvloer

Weet je niet waar je moet beginnen bij het inventariseren van de risico’s? Gebruik de hotspots uit de Code Gezond en Veilig Magazijn als leidraad. Dit zijn tien plekken in het magazijn waar werknemers over het algemeen veel risico lopen. Gebruik bij het inventariseren en beoordelen ook de kennis en kunde van de medewerkers op de werkvloer, zij werken hier dagelijks en hebben daarom vaak goede input.

Onderwerpen die bij de inventarisatie aan de orde komen, zijn onder meer: rol leidinggevenden, gedrag, ergonomie, heftruckgebruik, psychosociale arbeidsbelasting (PSA), verkeersplan, voetgangersstromen, opleidingen.

Heb je de risico’s in kaart gebracht? Dan is het tijd om maatregelen te nemen om deze risico’s te beheersen. Dit is ook een verplicht onderdeel van een volledige RI&E. Hier wordt vaak naar gevraagd bij een (onverwacht) bezoek van de Nederlandse Arbeidsinspectie.

Maak een Plan van Aanpak om de risico’s te voorkomen of te minimaliseren

Als er uit de RI&E blijkt dat er risico’s op de werkvloer zijn waarvan de restrisico’s te hoog zijn, moeten deze worden opgenomen in het Plan van Aanpak (PvA). Dit is vaak het geval als er onvoldoende maatregelen zijn genomen om een bepaald risico te beheersen.

Vergeet niet om deze maatregelen in het PvA om te zetten in een concreet actieplan met een heldere taakverdeling en tijdsplanning. De maatregelen die je neemt moet je ook schriftelijk vastleggen in het PvA. Zonder dit PvA is een RI&E niet compleet. Betrek hier ook je collega’s van de werkvloer bij!

Je hebt de risico’s in kaart gebracht en maatregelen genomen om deze risico’s tot een minimum te beperken. Dit is een solide basis voor een goede veiligheidsaanpak. De volgende stap in je veiligheidsaanpak is om de RI&E naar de werkvloer te brengen en draagvlak binnen de organisatie te creëren.

Wijs kartrekkers aan die gezond en veilig werken actief stimuleren

Hierbij is het belangrijk dat de kartrekkers uit verschillende lagen en afdelingen van de organisatie komen. Op deze manier wordt het geen project van een bepaalde afdeling of van het management, maar wordt het gedragen in de gehele organisatie. Leg de verantwoordelijkheden en bevoegdheden vast en communiceer deze binnen de organisatie.

Geef het thema ‘veiligheid, gezondheid en de RI&E’ een vaste plek binnen processen

Om veiligheid onder de aandacht te brengen van de organisatie, is het belangrijk dit onderwerp te verwerken in de lopende processen. Denk bijvoorbeeld aan het inwerken van nieuwe medewerkers, de standaardwerkinstructies, prestatieborden in het magazijn, nieuwsbrieven/intranet en alle terugkerende teamoverleggen.

Als je deze stappen gezet hebt, heeft veiligheid heeft een prominente rol binnen jouw bedrijf: van management tot werkvloer zijn collega’s bekend met de risico’s op de werkvloer, worden onveilige situaties besproken en worden de veiligheidsregels nageleefd. De volgende stap is om een integrale veiligheidscultuur te creëren door deze te implementeren en te borgen.

Blijf de meerwaarde van gezond en veilig werken benadrukken

Maak medewerkers zelf verantwoordelijk voor een veilige en gezonde werkplek, stimuleer ze om nieuwe oplossingen te initiëren om onveilige situaties aan te pakken, beloon dit en bespreek regelmatig de voortgang van de samen opgestelde regels, doelen en waarden. Zo kun je continu onveilige situaties op de werkvloer signaleren en actief aanpakken vanuit iedere laag in de organisatie.

Evalueer regelmatig of de risico’s op de juiste manier worden beheerst

In dit stadium heb je al veel kennis opgedaan over veilig werken en de risico’s op de werkvloer. Controleer regelmatig of de risico’s op de juiste manier worden beheerst. Of zijn er misschien nieuwe risico’s ontstaan? En hoe beheersen we die dan? Het is belangrijk dat je deze kennis blijft opdoen en ervaringen – zoals het bijna-ongeval van een collega – deelt met collega’s. Je kunt ook denken aan het boeken van een incompany-training, het organiseren van een veiligheidsdag of het uitnodigen van externe spreker.

Kleine stappen

Het opstellen, uitvoeren en borgen van een veiligheidsaanpak vraagt om kennis, kunde, draagvlak en geduld van de gehele organisatie. Knip het hele traject daarom op in meerdere kleine projecten, zodat het werkbaar en haalbaar blijft, het magazijn moet immers blijven draaien. Vier ook kleine successen en leer van fouten. Benieuwd naar de gouden veiligheidsaanpak van Albert Heijn, waarmee dit bedrijf in 2020 de Prijs Veiligste Magazijn won? Tijdens de keynote op de Dag van het Veilige Magazijn vertelden Joost de Bont en Martijn Deurloo van Albert Heijn er alles over.

Hulp nodig?

Heb je vragen over gezond en veilig werken of heb je hulp nodig bij het opstellen, uitvoeren of borgen van een succesvolle veiligheidsaanpak voor jouw specifieke distributiecentrum of magazijn? Onze collega’s staan dagelijks voor je klaar. Stel je vraag via 079 3467 333 of mail naar bedrijfsadvies@evofenedex.nl.

Interactie

Op het evenement komen veiligheidsprofessionals samen om elkaar te informeren en inspireren op het gebied van gezond en veilig werken. Dit doen we aan de hand van keynotes en diverse workshops waarin experts en vakgenoten hun successen en leermomenten delen. De Ruijter: “In het afgelopen jaar hebben we gemerkt dat het aanbieden van workshops met praktijkverhalen een effectieve manier is om bedrijven te informeren en inspireren op het gebied van gezond en veilig werken. Daarom zorgen we dat deze verhalen letterlijk en figuurlijk een podium krijgen op de Dag van het Veilige Magazijn.”

Apenstreken’

Gedragsbioloog Patrick van Veen opent het evenement met een keynote over ‘apenstreken’. Al jarenlang onderzoekt hij het gedrag van apen. Al die opgedane kennis kan ook worden aangewend om mensen veiliger te laten werken, bijvoorbeeld in een magazijn. Van Veen: “Je moet het gedrag van mensen proberen te begrijpen voordat je het gaat beïnvloeden. Bedrijven zijn vaak heel goed in het bedenken van regels en voorschriften. Daar hoort een stap aan vooraf te gaan: bedenk eerst eens waarom mensen níet veilig werken.” Op een inspirerende wijze neemt Van Veen je mee via ‘zijn apenwereld’ richting de magazijnwereld.

Delen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf continu op de hoogte van de laatste ontwikkelingen via onze nieuwsbrief.

Recente blogs

  • 14 februari 2024

    Lees verder
  • 30 augustus 2023

    Lees verder
  • 12 juni 2023

    Lees verder