BLOG

Nationale inspectiedag distributiecentra op 27 september

Gepubliceerd op: 30 augustus 2023

De Nederlandse Arbeidsinspectie houdt op woensdag 27 september een landelijke inspectiedag in distributiecentra. In heel Nederland zullen distributiecentra en magazijnen worden gecontroleerd op hun veiligheidsbeleid. De bezoeken vinden onaangekondigd plaats en als bedrijf ben je verplicht om hieraan mee te werken. 

Centraal in de inspectie zullen drie gezondheidsrisico’s staan, te weten: de aanpak van fysieke overbelasting, het voorkomen van aanrijdgevaar en het tegengaan van het risico op vallen van hoogte. Ook het kunnen aantonen van een Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E) met plan van aanpak hoort bij de inspectie. Het hebben hiervan is een wettelijke plicht. Bedrijven die niet voldoen aan de eisen voor gezond en veilig werken riskeren een boete of zelfs stillegging bij direct aantoonbaar gevaar op de werkvloer.

Op de Code Gezond en Veilig Magazijn kun je tips, handvatten en adviezen vinden die je helpen bij het creëren van een gezonde en veilige werkplek. Kijk bijvoorbeeld bij het hoofdstuk over fysieke belasting en check welke hotspots van toepassing zijn in jouw magazijn.

Interactie

Op het evenement komen veiligheidsprofessionals samen om elkaar te informeren en inspireren op het gebied van gezond en veilig werken. Dit doen we aan de hand van keynotes en diverse workshops waarin experts en vakgenoten hun successen en leermomenten delen. De Ruijter: “In het afgelopen jaar hebben we gemerkt dat het aanbieden van workshops met praktijkverhalen een effectieve manier is om bedrijven te informeren en inspireren op het gebied van gezond en veilig werken. Daarom zorgen we dat deze verhalen letterlijk en figuurlijk een podium krijgen op de Dag van het Veilige Magazijn.”

Apenstreken’

Gedragsbioloog Patrick van Veen opent het evenement met een keynote over ‘apenstreken’. Al jarenlang onderzoekt hij het gedrag van apen. Al die opgedane kennis kan ook worden aangewend om mensen veiliger te laten werken, bijvoorbeeld in een magazijn. Van Veen: “Je moet het gedrag van mensen proberen te begrijpen voordat je het gaat beïnvloeden. Bedrijven zijn vaak heel goed in het bedenken van regels en voorschriften. Daar hoort een stap aan vooraf te gaan: bedenk eerst eens waarom mensen níet veilig werken.” Op een inspirerende wijze neemt Van Veen je mee via ‘zijn apenwereld’ richting de magazijnwereld.

Delen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf continu op de hoogte van de laatste ontwikkelingen via onze nieuwsbrief.

Recente blogs

  • 14 februari 2024

    Lees verder
  • 30 augustus 2023

    Lees verder
  • 12 juni 2023

    Lees verder