BLOG

Is een heftruckcertificaat verplicht?

Gepubliceerd op: 26 oktober 2022

Vanuit Arbowetgeving wordt deskundigheid voor het rijden op een intern transportmiddel, zoals de heftruck, vereist. Ook stelt deze wetgeving dat een werkgever zijn werknemers een veilige werkplek moet garanderen. Een verzekeraar kan dit als voorwaarde in een verzekeringspolis opnemen. Je kunt stellen dat een werknemer die niet goed weet hoe hij veilig met een heftruck moet werken, gevaar kan opleveren voor zichzelf en anderen. Een werknemer die met een heftruck werkt, of dit nu incidenteel of fulltime is, moet dus geschoold zijn in het werken met een heftruck.

Heftruck cursus of opleiding volgen

Een medewerker wordt deskundig als hij een heftruckopleiding volgt. Maar hij moet zijn kennis en vaardigheden ook actueel houden. Dit kan door middel van een herhalingscursus bij een erkende opleider met gecertificeerde docenten. Het volgen van een heftruckopleiding bij een opleider betekent dat de cursist er zeker van is dat hij de juiste instructie en kennis krijgt om veilig met een heftruck te kunnen werken. Het certificaat bewijst dit. En een heftruckcertificaat halen levert ook meer efficiency op in het magazijn.

Interne opleiding met vastleggingsprocedure

Een heftruckopleiding mag ook door een werkgever zelf worden gegeven. Daarbij geldt wel dat degene die de opleiding geeft, zijn deskundigheid moet kunnen aantonen (hij in het bezit moet zijn van een heftruckdiploma). Ook moet het bedrijf registreren wanneer de opleiding heeft plaatsgevonden, aan wie en door wie de opleiding is gegeven en uit welke onderdelen deze opleiding bestond. Dit kan administratieve rompslomp geven en er is geen toets of degene die de instructie ontvangt alles wel goed heeft begrepen.

Selecteer de juiste opleider

Een heftruckopleiding van bijvoorbeeld evofenedex is de basis voor het creëren van een veilige werkomgeving. Wil je eerst ook nog naar andere aanbieders kijken? kijk dan niet alleen naar de prijs, maar ook naar de inhoud van de opleiding. Een ongeval kan al snel herleid worden naar onvoldoende instructies en dus naar de verantwoordelijke werkgever.

Interactie

Op het evenement komen veiligheidsprofessionals samen om elkaar te informeren en inspireren op het gebied van gezond en veilig werken. Dit doen we aan de hand van keynotes en diverse workshops waarin experts en vakgenoten hun successen en leermomenten delen. De Ruijter: “In het afgelopen jaar hebben we gemerkt dat het aanbieden van workshops met praktijkverhalen een effectieve manier is om bedrijven te informeren en inspireren op het gebied van gezond en veilig werken. Daarom zorgen we dat deze verhalen letterlijk en figuurlijk een podium krijgen op de Dag van het Veilige Magazijn.”

Apenstreken’

Gedragsbioloog Patrick van Veen opent het evenement met een keynote over ‘apenstreken’. Al jarenlang onderzoekt hij het gedrag van apen. Al die opgedane kennis kan ook worden aangewend om mensen veiliger te laten werken, bijvoorbeeld in een magazijn. Van Veen: “Je moet het gedrag van mensen proberen te begrijpen voordat je het gaat beïnvloeden. Bedrijven zijn vaak heel goed in het bedenken van regels en voorschriften. Daar hoort een stap aan vooraf te gaan: bedenk eerst eens waarom mensen níet veilig werken.” Op een inspirerende wijze neemt Van Veen je mee via ‘zijn apenwereld’ richting de magazijnwereld.

Delen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf continu op de hoogte van de laatste ontwikkelingen via onze nieuwsbrief.

Recente blogs

  • 14 februari 2024

    Lees verder
  • 30 augustus 2023

    Lees verder
  • 12 juni 2023

    Lees verder