Fysieke overbelasting bij handmatig laden en lossen

Probleem

Overbelasting rug, schouders en nek als gevolg van duwen en trekken bij handmatig laden en lossen. Dit kan veroorzaakt worden door verkeerde werktechniek, (sub)optimale werkhouding, lage belastbaarheid.

Oplossing

Stimuleer de werknemers om zorg te dragen voor hun conditie en tijdens het werk, naar vermogen, voor zijn eigen veiligheid en gezondheid, die van collega’s en van anderen. Voor gedragsverandering is kennis en herhaling nodig. Investeer daarom in opleiding en bewustwording, maar ook in controle.

Maak afspraken met de leverancier over het maximale beladingsgewicht, verpakkingen, het onderhoud van wielen van rolcontainers en een plan van aanpak om rolcontainers met kapotte wielen uit het werkproces te halen.

Zorg voor een optimale werk-rust verhouding en zorg voor voldoende afwisseling in werkzaamheden (bijvoorbeeld door gebruik te maken van roulatieschema's) zodat de werknemer kan herstellen.

  • Ingezonden door: Anoniem

Let op: deze oplossingen zijn niet toepasbaar in ieder magazijn. Het resultaat is altijd afhankelijk van onder andere de werkomgeving, de beschikbare middelen en het gedrag van medewerkers. Doe eerst een goede analyse van de risico’s voordat je maatregelen neemt.

Delen

Heb jij ook een goede oplossing?

Deel het direct met ons!

Oplossing indienen

Recent ingediende oplossingen

  • Bekijk de oplossing
  • Bekijk de oplossing
  • Bekijk de oplossing