BLOG

Een veilig magazijn is mensenwerk

Gepubliceerd op: 6 februari 2023

Ondanks de toenemende aandacht voor gezond en veilig werken, gebeuren er nog steeds teveel (bijna) ongevallen in Nederlandse magazijnen en distributiecentra. Volgens recent gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), hebben medewerkers in de transport en logistieke beroepen 2 keer zoveel kans op een arbeidsongeval met verzuim dan gemiddeld. Om de veiligheid te verbeteren, focussen bedrijven zich voornamelijk op de techniek en processen, terwijl het gedrag van mensen ook sterk bijdraagt aan schades, incidenten en ongevallen in Nederlandse magazijnen.

Neem bijvoorbeeld het maken van een verkeersplan. In de Code Gezond en Veilig Magazijn staat dat het hebben van een verkeersplan onderdeel moet zijn van het veiligheidsbeleid van het bedrijf. Vloerbelijning is een belangrijk onderdeel van zo’n verkeersplan. Het is de oplossing om verkeersstromen in magazijnen in goede banen te leiden, werkgebieden beter af te scheiden en veilige paden voor voetgangers te creëren.

Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Met het alleen trekken van een lijn weet nog niet iedereen wat hij of zij dan moet doen. En waar moet zo’n lijn getrokken worden om het echt veiliger en duidelijker te maken?

Effectiviteit

Of een dergelijke maatregel gaat werken hangt af van de voorbereiding. Betrek de medewerkers bij het maken van een verkeersplan, immers weten zij wel waar de knelpunten zitten. Dat is tevens een mooi moment om meteen afspraken te maken over verkeersregels in het magazijn. Door ze mee te laten denken over het oplossen van het verkeersprobleem is het draagvlak voor dergelijke aanpassingen een stuk groter. Ook het vastleggen van ongeschreven regels kan daarbij helpen.

En in een magazijn zijn er nogal wat ongeschreven regels. Kijken medewerkers elkaar aan op de kruising alvorens voorrang te krijgen of te nemen? Welke voorrangsregels gelden er eigenlijk? En is de plaatsing van pallets handig op een bepaalde plek omdat dat makkelijk is of moet je die pallet neerzetten op een veiligere plek?

Goede basis

Kortom, van het management tot de werkvloer moet overtuigd zijn van hoe belangrijk het is om een veilige werkomgeving te hebben. Het moet een vanzelfsprekend onderdeel worden van de bedrijfscultuur. Als dat lukt hebben extra investeringen in machines, het bijscholen van medewerkers en het maken van verkeersplannen pas zin.

Aan de slag met onveilig gedrag

Op 29 maart vindt de vernieuwde Dag van het Veilige Magazijn plaats in Zoetermeer. Op dit evenement gaan deelnemers actief aan de slag met het aanpakken van onveilig gedrag op de werkvloer. Een uitdaging waarmee veel ondernemers te maken hebben, en waar tegelijkertijd veel winst te behalen is. De focus tijdens deze dag ligt niet op ‘de beste zijn’ maar op ‘elke dag een beetje veiliger’. Laat je informeren en inspireren door experts en vakgenoten. Je gaat naar huis met direct toepasbare tips en handvatten om jouw magazijn veiliger te maken. Het evenement wordt georganiseerd door evofenedex, BMWT, Tempo Team en A-SAFE.

Meer informatie en aanmelden

Interactie

Op het evenement komen veiligheidsprofessionals samen om elkaar te informeren en inspireren op het gebied van gezond en veilig werken. Dit doen we aan de hand van keynotes en diverse workshops waarin experts en vakgenoten hun successen en leermomenten delen. De Ruijter: “In het afgelopen jaar hebben we gemerkt dat het aanbieden van workshops met praktijkverhalen een effectieve manier is om bedrijven te informeren en inspireren op het gebied van gezond en veilig werken. Daarom zorgen we dat deze verhalen letterlijk en figuurlijk een podium krijgen op de Dag van het Veilige Magazijn.”

Apenstreken’

Gedragsbioloog Patrick van Veen opent het evenement met een keynote over ‘apenstreken’. Al jarenlang onderzoekt hij het gedrag van apen. Al die opgedane kennis kan ook worden aangewend om mensen veiliger te laten werken, bijvoorbeeld in een magazijn. Van Veen: “Je moet het gedrag van mensen proberen te begrijpen voordat je het gaat beïnvloeden. Bedrijven zijn vaak heel goed in het bedenken van regels en voorschriften. Daar hoort een stap aan vooraf te gaan: bedenk eerst eens waarom mensen níet veilig werken.” Op een inspirerende wijze neemt Van Veen je mee via ‘zijn apenwereld’ richting de magazijnwereld.

Delen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf continu op de hoogte van de laatste ontwikkelingen via onze nieuwsbrief.

Recente blogs

  • 14 februari 2024

    Lees verder
  • 30 augustus 2023

    Lees verder
  • 12 juni 2023

    Lees verder